Jump to content
Catalin.

IS-3

Recommended Posts

Tancul IS-3 ( Tanc rusesc)

136487178.jpeg

Iosif Stalin a fost denumirea unei serii de tancuri grele proiectate de către Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tancul a fost denumit după liderul sovietic Iosif Vissarionovici Stalin, fiind dotat cu un blindaj gros rezistent la proiectilele perforante ale tunurilor germane de calibru 88 mm. Era echipat cu tunul D25-T de calibrul 122 mm, capabil să penetreze blindajul frontal al tancului mediu german Panther. A fost proiectat ca un tanc de străpungere, având la dispoziție un proiectil exploziv foarte eficient împotriva fortificațiilor inamice. Tancul Iosif Stalin a apărut pe front în luna aprilie a anului 1944, fiind folosit de Armata Roșie ca vârf de lance în Bătălia Berlinului.

 

Specificatiile tancului IS-3
Armura carenei

Armura turelei

Tun

Calibrul tunului

Viteza de rotatie turelei grade/secunda

Viteza de rotatie senilelor grade/secunda

Tonaj

Motor

Puterea motorului 110/90/60 (frontal/spate/lateral)

220/220/220 (frontal/spate/lateral)

D25-t

122mm

27 grade/secunda

26 grade/secunda

53.9 tone

V-2-54IS

700 cai putere

 

 

Share this post


Link to post

"capabil să penetreze blindajul frontal al tancului mediu german Panther"

 

Nu...

Share this post


Link to post

Afirmatia a venit ca urmare a unui studiu istoric referitor la tunul in cauza versus blindaj Panther, sau ca urmare a experientelor din WOT ???

Share this post


Link to post

Am avut ocazia sa studiez o serie de documente din care reiese:

-cand germanii au testat tunul,acesta nu a reusit sa penetreze placa frontala superioara a tancului Panther(a reusit in schimb sa penetreze placa inferioara)

-sunt discrepante foarte mari intre tabelul cu penetrare/distanta german facut pentru tunul acesta si cel sovietic,in timp ce rapoartele despre tunuri americane sau britanice corespund(adica nemtii lucrau pe bune,nu furau la cantar ca sa zic asa)

-exista un raport sovietic in care scrie ca tunul reuseste sa penetreze placa frontala superioara,sa treaca prin motor si sa iasa prin spate si sa darame si turela(adica tunul asta e frumos,destep si devreme acasa),nu se mentioneaza insa ca inainte sa traga cu tunul D25-T au tras in blindajul frontal cu tunul de 85 pana s-au plictisit si ca defapt tunul propiuzis a tras de la o distanta foarte mica(100-120 de metrii) folosind insa o incarcatura slaba,care trebuia sa simuleze viteza proiectilului la distante de peste 1000 de metrii fata de gura tevii....Personal cred ca Ivan a scapat din greseala cateva sute de grame de explozibil in plus.

 

Intr-o alta instanta muzzle-break'ul a explodat ,cat pe ce sa il omoare pe Kliment Voroshilov,test in urma caruia incarcatura de explozibil a fost diminuata deci si rezultatul testului nulificat.

 

Eu acuma nu pot sa demonstrez nimic,nu am tunul,nu am nici o bucata de otel care sa respecte specificatiile celui folosit pentru panther ca sa fac eu teste,dar din cate am citit sunt mult prea multe balbaieli si minciuni pe fata cand vine vorba de puterea de penetrare a tunului asta.

 

Chiar si asa sunt probleme mult mai mari cu el:

-rata de foc de 1,8 proiectile pe minut.

-focul la gura tevii si fumul orbeau si opturau vederea tunarului,acesta neputand sa redreseze tirul dupa lovitura.

-optica rudimentara.

-sistemele de control ale tunului(in engleza suna bine) erau deasemenea rudimentare si erau afectate de greutatea tunului.

-tunul insasi era un tun de camp proiectat sa traga cu HE.

 

In fine,iti gasesc motive pentru care tunul asta nu era indicat in rolul antitanc(putini insa si afirma ca defapt tancurile is echipate cu tunul asta aveau rolul de tunuri de asalt si nu aveau treaba cu alte tancuri,rol in care excelau cu desavarsire)

 

 

Cat despre is3,un tanc impresionant si atat....impresiile se duceau repede pe apa sambetei.

Adevaratul rege al linie IS este T-10(is-8 in joc),acel tanc putea intradevar rivaliza orice armura aliata in 1952 si ceva vreme dupa,insa nu a vazut serviciu activ in Coreea,singura sansa reala de a se fi afirmat.

 

PS:discutam nu ne certam :)

PS2:nu ma simt bine daca scriu corect.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...