Jump to content
Dorin.

Tiger II

Recommended Posts

Tiger II

Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B

Graffiti_stickers_germany_S.png

image.jpg

 

Tiger II a fost un tanc greu de luptă fabricat de Germania nazistă și a fost folosit în Al Doilea Război Mondial de la începutul anului 1944 până la sfârșitul războiului în Europa. Acest tanc combina blindajul gros al primei versiuni, Tiger I, cu blindajul înclinat al tancului mediu Panther. Acesta avea o greutate in jur de 70 de tone, era protejat de un blindaj cu o grosime de 100–180 mm și era dotat cu tunul de 8.8 cm Kampfwagenkanone 43.  Șasiul acestui tanc a stat la baza vânătorului de tancuri Jagdtiger. A fost folosit pentru prima dată în luptă de către batalionul s.H.Pz.Abt. 503 pe data de 11 iulie 1944. Dupa castigarea contractului de catre Henschel  toate tancurile Tiger II au fost fabricate de această firmă. Turela avea blindajul frontal rotunjit iar blindajul lateral era înclinat la un unghi destul de  ascuțit, în zona comandantului turela avea o unflătură care era foarte dificil de fabricat.  Turelele a fost proiectate pentru a acomoda tunul 8.8 cm KwK 43.
 
image.jpg

 

Turela putea fi rotită 360 de grade în șaizeci de secunde. Dacă motorul care acționa turela se defecta , miscarea turelei putea fi asigurată manual de către ochitor prin intermediul unei manivele aflată în stânga sa. La fel ca toate tancurile germane, acest tanc avea un motor pe benzină, în acest caz același motor Maybach HL 230 P30 care acționa mai mult tancurile Panther și Tiger I. Tiger II avea motorul subdimensionat pentru greutatea sa,  la fel ca alte tancuri grele din Al Doilea Război Mondial, acesta consuma foarte mult combustibil care era dificil de procurat.  Suspensia era formată din bare de torsiune care susțineau carcasa pe 9 axe montate pe ambele părți. Tiger II a fost proiectat mai târziu în război, fiind fabricat în număr limitat,  1500 de tancuri au fost comandate, dar producția a fost perturbată de bombardamentele Aliate. cinci raiduri aeriene efectuate între 22 septembrie și 7 octombrie 1944 au distrus 95% din uzina Henschel. Datorită bombardamentului este estimat că aproximativ 657 de tancuri Tiger II au fost pierdute. Numai 492 de exemplare au fost fabricate până la terminare războiului.
 
image.jpg

 

Tiger II a fost folosit ca bază pentru o variantă de producție a vânătorului de tancuri Jagdtiger. Au fost două probleme mecanice majore care afectau eficiența tancului Tiger II,  scurgeri la sigilii și garnituri. Motorul, transmisia și cutia de viteze care inițial era concepute pentru un vehicul mai ușor. Caseta de direcție era predispusă la defectare. Primele tancuri Tiger II livrate Diviziei Panzer Lehr sau defectat înainte să fie folosite în luptă, și au fost distruse pentru a împiedica capturarea lor.  Per total, tancul Tiger II a fost un tanc formidabil în ciuda problemelor sale. Tunul său de 8.8 cm putea distruge orice vehicul blindat folosit în război dincolo de bătaia lor efectivă. Tiger II era remarcabil de agil pentru un vehicul atât de greu. Înregistrări contemporane și rezultate în urma testărilor indică că mobilitatea sa era la fel de buna sau chiar mai bună decât majoritatea tancurilor Germane sau aliate.
 

image.jpg

 

 

Prima utilizare a tancului Tiger II în luptă a fost făcută de câtre Compania întâi a 503rd Heavy Panzer Battalion  în timpul Bătăliei pentru Normandia, opunând-se Atlantic între Troarn și Demouville pe data de 18 Iulie 1944, pierderile au fost de: două tancuri în luptă, plus tancul comandantului rămas blocat irecuperabil într-un crater de bombă.  Pe 15 octombrie 1944 tancurile Tiger II aparținând batalionului s.H.Pz.Abt. 503 au jucat un rol crucial în timpul Panzerfaust asistând trupele lui Otto Skorzeny în cucerirea capitalei Ungariei. Tiger II a fost de asemenea prezent în Ofensiva din Ardeni din decembrie 1944. Ofensiva de pe Vistula-Oder și Ofensiva din Prusia de Est din Ianuarie 1945. Împreună cu blindajul gros și tunul puternic, tancul Tiger II era în avantaj față de tancurile Aliaților Occidentali și Sovietice, armamentul principal de pe Tiger II era capabil să distrugă teoretic orice tanc de la distanțe de peste 2,5 km, dincolo de bătaia efectivă a tancurilor Aliate. 

 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...