Jump to content
Dorin.

IS-8

Recommended Posts

IS-8 (T-10)

Graffiti_stickers_ussr_S.png

USSR

 

image.jpg

 

 

IS-8, cunoscut de unii T-10 a fost un tanc greu sovietic a Războiului Rece, dezvoltarea finală a  KV și IS. In timpul dezvoltarii, a fost numit IS-8 și IS-9. Acesta a fost acceptat în producție în  1952 dar din cauza climatului politic în urma morții lui Stalin în 1953, acesta a fost redenumit-T 10.Cele mai mari diferențe de la strămoșul sau IS-3 sunt șapte perechi de roți în loc de șase, montarea unui nou tun, motor diesel îmbunatatit, și a crescut armura si cateva modificari aduse modelului. Performanța generală a fost similară, IS-8 poate transporta mai multă muniție.
 

image.jpg

 

Tancurile IS-8 au fost utilizate în regimente de tancuri independente aparținând Armatei Ruse  și batalioanelor de tancuri independente aparținând unor divizii.  Aceste unități de tancuri independente ar putea fi atașate la unități mecanizate,  pentru a sprijini operațiunile de infanterie și de a efectua descoperiri.Natura de război a tancurilor blindate în al doilea război mondial a demonstrat neajunsurile tancurilor grele lente. În impulsul final spre Berlin, diviziile mecanizate au devenit foarte împărțite. Sovieticii au continuat să producă tancuri grele de câțiva ani, ca parte a cursei înarmărilor Războiului Rece dar T-54 și T-62 tancuri medii mai flexibile a avut deja armură și armament comparabile cu tancul IS-8.
 

image.jpg

 

În anii 1960, sovieticii au imbratisat conceptul principal de tanc de lupta, prin înlocuirea tancurilor grele cu tancuri medii si mai mobile. La sfarsitul anilor 1960, batalioanele de tancuri independente cu tancuri grele au fost reechipate cu tehnologie mai mare a tancului mediu T-64. Productia tancului greu IS-8 a fost oprita în 1966, și alte proiecte de tancuri grele au fost anulate, cum ar fi Object 130.IS-8 a servit Uniunea Sovietică, dar nu a fost cunoscut pentru ca a fost furnizat de națiuni, deși regimentele de tancuri sovietice grele staționate în aceste țări pot fi echipate cu acest tanc.  IS-8  a fost "în poziția nefericită" de producție simultană a două fabrici (Kirov ca Object 272 și Chelyabinsk ca Object 734) "cu piese incompatibile". 
 

image.jpg

 

IS-8 este cunoscut pentru ca au fost exportate în Egipt și Siria.  Acestea au fost folosite în luptă în timpul războiului de Yom Kippur,  în cazul în care le-a furnizat în mod normal de sprijin de foc cu rază lungă de la tancurile medii T-55 si T-62 cu prea mult succes. Tancurile grele au fost retrase din serviciul sovietic in anul 1967, și complet scoase din funcțiune în 1993. Multe dintre șasiuluri s-au folosit la vehicule de rachete.  Se estimează că aproximativ 6.000 de tancuri grele sovietice au fost construite după sfârșitul primului război mondial, inclusiv IS-2, IS-3, și IS-8.
 

Acest tanc a fost in uz de catre Uniunea Sovieta, Egypt, South Ossetia, Syria.

Avea o armura de 201mm/148mm/50mm pe turela, avea 120mm/80mm/60mm pe carena, un motor de 700cp, suspensii bare de torsiune, viteza 42km/h si un tun de 122 mm D-25TA/2A17.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...