Home | Stiri tancuri | Jurnal de front | Ikv 103 (V, TD, Suedia) vânătorul de tancuri

Ikv 103 (V, TD, Suedia) vânătorul de tancuri

Revin azi la noua linie suedeză de antitancuri, o linie pe care evoluează muţi jucători datorită marilor reduceri oferite în luna decembrie. După ce am vorbit cu altă ocazie despre TD-ul de tier 4, Sav m/43, azi ne oprim la cel de tier 5, Ikv 103!

Am văzut deja exprimate multe păreri despre acest TD. Unele extrem de critice, altele foarte favorabile! O să vă prezint, pe scurt, argumentele fiecărei părţi…

Ikv 103 e un TD care loveşte mortal cu tunul său de excepţie, de 10,5 cm, la fel ca predecesorul său de tier 4. Trage doar cu proiectile HEAT, penetrează 120 mm şi dă daune de 300/lovitură! Chiar dacă încarcă greu, abia la 11 secunde, fiecare lovitură care „intră” este una care poate distruge pe loc adversarii pe care Ikv 103 îi întâlneşte (de tier 3, 4 şi chiar 5). Partea nasoală e dată de blindaj! Doar 18 mm în faţă, 7 mm pe lateral (!!!) şi 12 mm în spate! Te apără de… mitraliere, dar cum în WoT nu este infanterie, putem spune că practic TD-ul acesta nu are blindaj! Asta, pentru unii, îl face extrem de dificil de jucat, ceea ce justifică oarecum criticile. E complicat să te duelezi cu cineva când ştii din start că şansele tale de a bloca vreo lovitură sunt egale cu zero! Pe de alta parte, însă, ştii că lovitura ta e mortală ceea ce-ţi oferă un anumit confort! În WoT, nimic nu se compară cu satisfacţia pe care o simţi când loveşti în plin, cu damage mare, un tanc inamic!

Aşadar, cum jucăm Ikv-ul de cinci? Eu n-o sa spun „cum se joacă”, pentru că eu cred că jucătorul trebuie să-şi decidă singur stilul şi modul în care foloseşte un tanc. Nu este o reţetă sigură, absolut câştigătoare. Este însă o şansă ca jucând IKV 103 să trăieşti lupte superbe, în care să poţi influenţa categoric soarta bătăliei.

Astăzi vom lupta pe harta Redshire – Contact, în echipe de tier 5…

Nu sunt multe tancuri grele (trei la noi, patru la ei), dar decid sa mă duc pe stânga cât mai rapid (Ikv-ul meu prinde până la 60 km/h) şi să-l întâmpin acolo pe primul inamic care apare! Cu puţin noroc, aş putea să-l lovesc eu primul şi apoi să mă retrag schimbându-mi poziţia. Faptul că Ikv 103 se mişcă repede ajută mult să te repoziţionezi mereu, să nu stai mult în bătaia focului inamic!

Ajung repede la E9 şi descopăr (aşa cum mă aşteptam) un „heavy” inamic, V.K. H de tier 5. Să-i spun “bună ziua”, să-l ignor? Sau să-l lovesc?…

Ma decid pentru ultima variantă! Trag perfect: 311 damage (aproape jumate din viaţa „greului” inamic!) şi rănitu’ se retrage! Cred că el ar fi preferat doar să-l salut!..

Cobor şi eu din deal fără să fiu lovit. Am scăpat! De-acum, colegii care vin din spate în această zonă vor putea să-l omoare rapid pe VK H-ul ăsta, căci nu mai are multă viaţă. Asta e partea frumoasă a luptei cu un TD care are tun puternic. Ştii că inamicul lovit e ori mort, ori devine bolnav incurabil!

Am coborât dealul şi mă întorc spre partea centrală a hărţii, unde primii inamici „atacă” steagul ce trebuie capturat. Am în vizor un alt tier 5, Panzer III/IV! Să văd dacă-l pot lovi şi pe ăsta? Bine, hai să văd!

Lovit în plin: 339 damage!!! Suuuuper! Rămâne panzerul cu 67 hp.

Daaaaar… motorul îi arde şi tancul explodează! Pz. III/IV e distrus! No, ce ziceţi? 🙂 Este că-i tare? Un mediu de cinci cu hp maxim distrus cu o singură lovitură de Ikv-ul meu cu blindaj anti-mitralieră!

Mă întorc pe creasta dealului să văd ce mai face VKH-ul rănit. Îl văd! Porneşte din nou la atac. Se bate cu un coleg. Nu stau pe gânduri, îi trag una, dar numai şenila i-o distrug! Nu-i bai, e imobilizat, e şi ocupat cu colegu, să am răbdare!

Până la urmă, colegu’ cu KV-1 îl omoară… A contat şi ajutorul meu, zic eu… Îmi imaginez că acel coleg îmi mulţumeşte şi-i raspund în gând că nu-i stres, a fost simplu!

Schimb poziţia, revin pe deal cu tunul orientat spre centru unde e aglomeraţie mare de tancuri, exact cum place unui TD. Iau la ochi o Skoda T24, trag şi-i dau 327 damage! Altu’ băgat în spital. Mai mare dragu’ să tragi aşa!

Văd un Ikv ca al meu care se tot mişcă înainte-napoi. Stai, bă frate, locului, ce ai? Omu’ stă, eu trag şi-l omor! Simplu… Care mai doreşte, care mai pofteşte? Ikv 103 pe listă…

Am doi adunaţi, dar scorul e echilibrat, 7-7 şi nu sunt decis ce să fac… Stau aici, singur, mă mişc, beau un ceai?… E riscant să umblu aşa, de nebun, pe hartă…

Aştept o vreme lângă un bolovan. Eu şi bolovanul, observ că semanăm…

Lângă mine, mai jos, e un sat. În sat văd un bar! Dă-o-ncolo luptă! Hai la bar!

Descopăr pe traseu un TD francez de 5, ştiu că e periculos rău ăsta, dar nu mă opresc că poate închide barul! Mă bazez pe viteza mea şi ştiu ca dacă o ţin aşa nu mă poate nimeri și am șanse să prind o cinzeacă la reducere!

Am ajuns în sat, o iau pe lângă Primărie, în sus… Nimeni pe străzi! Barul închis! Bag picioru!! Precis TD-ul francez a golit tot p-aici! Bețivu!

Colegii mei, supăraţi rău că s-a-nchis barul, au cam ras tot de pe hartă! Avem 13-7 la scor. La inamici au rămas TD-ul francez beat şi o artilerie, un Birch…

Mă mişc prin sat să redescopăr TD-ul, dar dau de artilerie!

TD-ul s-a teleportat, nu mai e, aşa că virez nervos spre Birch-ul care nu mă aşteaptă cu drag. Îl vânează şi colegii, aşa că trebuie să mă grăbesc!

Iată-l! Frumos ca orice victimă şi cu spatele la mine pregătit s-o-ncaseze.

Pe ăsta puteam să-l omor şi cu stânga, dar trag totuşi cu dreapta. Birch mort!

Buuuun, încep tura după TD-ul francez. Îl văd la un moment dat pe minihartă tocmai departe, la A4, omorându-mi un coleg. Hai că bag viteză! Că am… Asta-i altă parte frumoasă a Ikv-ului suedez de 5. VITEZA! Poţi sa te repoziţionezi rapid sau să urmăreşti un adversar care fuge, îl prinzi din urmă şi – evident – îl omori. Vreţi să vedeţi? Ok…

Ajung la A4, lângă colegu’ mort, dar francezu’ dispăruse. Nu-i bai, hai roata hărţii după el. Ăla nu poate fugi repede…

Apare din nou pe minihartă, la C1. Îs aproape!!!

Gata, am pus ţinta pe el!

Colegii îl lovesc, eu îl omor exact când mai erau două secunde până la capturarea bazei! Bun băiat, păcat de fată!

Am câştigat cu 15-8!

Aţi putut vedea, aşadar, ce poate TD-ul suedez de tier 5! Dacă nu l-aţi jucat până acum, poate v-am făcut „poftă” de puţină acţiune cu el! 🙂 Orice lovitură e mortală! Pz III/IV a fost distrus complet cu un singur proiectil HEAT! Heavy-ul de cinci, VK H de asemenea, jumate mort de la început. IKV-ul inamic pe care l-am distrus tot cu o singura lovitură. Apoi, pe final, viteza foarte bună a TD-ului meu m-a ajutat să-i găsesc pe ultimii doi inamici, să-i urmăresc cu succes şi să-i distrug! Merită să trăieşti senzaţiile astea la bordul unui Distrugător suedez de tier 5! 🙂

Vă mai precizez că după ce vă veţi sătura de distracţia cu Ikv 103 o sa ajungeţi la tier 6, la alt Ikv, model 65 II, un TD construit pe altă idee decât predecesorii de tier 4 şi 5. Tunul de acolo scade în calibru (doar 90 mm), dar creşte considerabil în puterea de penetrare, adica exact ce este nevoie în bătăliile grele de tier superior! Putem spune că pe linia de TD-uri suedeze te cam „distrezi” până la tier 5, iar de la şase încolo intri cu adevărat în focul luptelor grele! Ne vom întâlni curând şi cu Ikv 65 II, căci eu l-am luat deja, dar aştept să-i termin complet upgradarea, după care am să vi-l prezint aşa cum e, frumos şi deştept! 🙂

Mult succes în WoT vă doresc tuturor şi nu rataţi ocazia de a lovi năpraznic cu tunul de 105 mm de pe Ikv 103!

Pe curând…

Cornel_ROU

 

http://wotreplays.com/site/3312659#redshire-cornel_rou-ikv_103

 

2017-02-03