Home | Stiri tancuri | Jurnal de front | T-10 (Heavy, IX, URSS) – Asul greilor

T-10 (Heavy, IX, URSS) – Asul greilor

Luptele de tier 8-9-10 rămân (părerea mea) cele mai intense, mai dramatice şi mai… interesante din acest joc! Tancurile de acest tier sunt (toate!) puternice, au tunuri foarte bune plus alte calităţi deosebite specifice fiecărei categorii. Se presupune, ,de asemenea, şi faptul că jucătorii sunt  toţi buni şi foarte buni pentru că trebuie ceva efort pentru a ajunge la aceste nivele ceea ce înseamnă, totuşi, măcar puţină experienţă adunată în timp!

Astăzi revenim într-o asemenea luptă cu T-10, parte din drumul meu parcă nesfârşit spre IS-7.

Recapitulez pe scurt principalele calităţi pe care tancul greu sovietic de tier IX, T-10, le oferă jucătorilor. În primul rând pot spune că este un tanc greu… mediu! Adică, are o viteză de 50 km/h (dată de un motor de 750 cp) ceea ce pentru un “Heavy” este extraordinar, trebuie să recunoaşteţi! Viteză la care se adaugă o foarte bună manevrabilitate! Cu T-10 te poţi strecura şi lupta în cele mai dificile condiţii deoarece tancul îţi permite să-l introduci (şi să-l scoţi) rapid în (din) luptă, să-l repoziţionezi etc. Blindajul deşi nu pare fabulos este totuşi de luat în seamă. Corpul tancului e protejat în faţă şi pe lateral de 120 mm blindaj, iar turela e o adevărată fortăreaţă, având 250 mm în faţă şi 201 pe lateral, plus o formă rotunjită care ajută enorm la blocarea loviturilor inamice. Adăugaţi la toate aceste calităţi un tun de tier 10, de 122 mm (M62-T2) cu penetrare de 258 mm şi damage/lovitură de 440 şi aveţi imaginea completă despre ce pericol poate fi pe câmpul de luptă un asemenea tanc!

Dar hai să oprim descrierea şi să trecem la luptă! Intrăm pe harta Lakeville

După cum puteţi vedea în imaginea de mai sus, doar 9 tancuri grele de tier 8 şi 9 am în echipa inamică! Va fi ceva de muncit pentru victorie!

Pa aceasta hartă, daca ai în echipă un “Light” care avansează rapid pe centru îţi vor apărea imediat în vizor adversarii care fug spre oraş, astfel că, dacă ai noroc şi “skill” poţi sa nimereşti macar unu’… Am încercat si eu să trag după un light, dar nu mi-a reuşit figura…

Am urmărit mai departe inamicii şi am prins un IS-6 cât sa-i dau un critical (în şenilă, cred)! Cam slăbuţ început de “meci”!

Dau înapoi (ca să nu fiu la rândul meu descoperit), mă întorc şi pornesc uşor spre oraş. A trecut doar un minut jumate din luptă şi inamicii au deja 20% din bază cucerită!

Bag viteză spre oraş… Un coleg cu tanc de tier 9 preferă să rămână ascuns într-un tufiş în spate.  Nu înţeleg stilul ăsta de joc! Inamicul cucereşte baza, se prefigurează o înfrângere, iar “tu” n-ai stres, stai ascuns în tufiş chiar lângă poziţia de start, adică unde nu vine nimeni acum! Asta e, hai să mă grăbesc! Baza cucerită 36%…

Mă grăbesc de primesc concomitent două lovituri puternice! Una de la artilerie (155 dmg şi şenila distrusă) şi una de la Ru-251 (259 dmg). Zici că s-au înţeles să lovească în aceiaşi secundă! Bag repede repararea şenilei şi continui să fug…

Am ajuns după primul deal, încă departe de oraş, dar cu echipajul revenit din şocul primit de la arty… 56% baza cucerită şi încă mai am drum lung!

Trec de al doilea deal şi mă apropii de oraş când baza este cucerită deja 80%! Ce naiba se întâmplă? Abia au trecut două minute de joc, scorul e 1-1 şi pierdem deja lupta? Cred ca ar fi prima oară în WoT când mi s-ar întâmpla aşa ceva! Mă decid să mă arunc ca disperatu’ în cercul bazei şi eventual sa dau macar o lovitură care să oprească naibii cucerirea!

Intru, în sfârşit, în oraş. Cineva a redus punctele de cucerire a bazei. Nu mai trebuie să joc în disperare. Hai sa fiu calculat! În faţa mea un coleg cu IS-3 se luptă cu un T-10. N-am poziţie bună de tragere, dar îi ochesc deocamdată şenila…

I-o distrug cu o lovitură, făra să-i dau damage, însă. Nu-i bai, acum mă voi apropia de el să-i dau lovitura decisivă. T-10 este deja ciuruit bine de colegi!

Vin pe stânga şi mă aşez în poziţia perfecta de tragere…

Trag şi-l distrug! Ultima viaţa, 396 hp, i-am luat-o cu o lovitură. Avantaj pentru tunul meu bun! 🙂

Artileria îi loveşte pe colegii din faţa mea… Va fii periculos să mă bag acolo, dar n-am ce face, trebuie să particip la asaltul bazei!

Mă bag până pe colţ, scot timid turela, ochesc un Panther premium de opt şi-i dau ce merită: 369 dmg. Am redus şi 36 puncte de captură! De acum putem duce lupta liniştiţi…

Mă retrag să încarc… Nu ştiu cum, dar scorul ne-a devenit nefavorabil!

Mă bag iar la colţ sa execut pe cineva. N-am preferinţe, inamic sa fie!

Pantherul trage în mine, dar blindajul rezistă: 240 dmg blocat!

Dar mă prinde artileria cu o lovitură grea! N-are rost să va spun ce enervant este să fii lovit de arty exact când eşti într-un duel cu tancurile inamice! Ştiţi voi…

Artileria nu se lasă, îmi dă şi-a doua lovitură! E artileria aia franceză cu magazie…. O trec pe lista mea neagră! Am să mă ocup personal de ea mai târziu!

Trag într-un AMX 50 120 şi-i dau 419 dmg, plus şenila distrusă. Îmi creşte inima când dau peste 400 dmg cu o lovitură!

Mă repoziţionez între două tancuri distruse şi las doar turela la vedere. Ştiu că ăştia nu mi-o pot penetra! Primesc imediat confirmare de la AMX: 400 dmg blocat!

Nu ştiu cum se face, dar cu următoarea lovitură îi dau peste 500 damage unui Skoda T 50! Peste 500! Mai exact, 512! Aşa da, nu?

AMX-ul nu se lasă, îmi mai dă 400 în blindaj…

Skoda dă şi el 320 dmg în acelaşi blindaj impenetrabil. La început aşa faceam şi eu. Trageam chiar dacă ştiam ca nu penetrez pe ideea că poate prind un critical, dar apoi, când am văzut cât costă muniţia la tier 9 am renunţat! Acum dau doar când distrug!

Îl prind iar pe Panther cu 492 dmag! Fiecare lovitură dată de T-10 e grea de tot! Se simte! Adică, or avea tancurile de 8-9 viaţă multă, dar şi când primeşti 500 damage dintr-una parcă-ţi piere cheful de joc! Lucrez la moralul adversarilor! 🙂

Între timp scorul s-a egalat, 7-7, iar eu îi sparg şenila Panther-ului… Adversarii rămân cu trei tancuri pe capturarea bazei şi cu vreo 30% adunat…

Skoda vrea să evadeze, îl prind pe traseu şi i-o trag din poziţia sezând: 385 damage şi încă unu’ distrus!

Aici am stat “ascuns” până acum. O poziţie perfectă pentru T-10, doar cu turela la vedere, cu inamici în faţă care trag degeaba în mine,iar eu îi lovesc la greu cu câte 500 dmg/lovitură.

Dar acum trebuie să ies pentru că restul adversarilor sunt după biserica de vis-a-vis şi trebuie să lupt alături de colegi ca să putem învinge!

Prind un Defender expus cu lateralul spre mine… Ce credeţi că urmează?

Urmează un boooom de zile mari, cu 489 damage şi motorul în flăcări! defender-ul arde până moare şi uite aşa am mai adăugat unu’ pe listă!

Scorul a devenit 12-8, lupta pare câştigată, ce a rămas se numeşte “vânătoare”! Eu îmi amintesc de artilerie. N-am amintiri prea plăcute cu ea… hai sa bag viteză că precis mă aşteaptă!

Mă strecor printre morminte…

Mai o bârfă pe drum cu colegu’….

Am timp să ma uit şi la avariile tancului meu… Turela arată penetrată sau mi se pare mie????

O iau pe câmpii…

Şi-ntr-un final îmi gasesc obsesia! Arată bine viu, da’ mie îmi plac ăştia serviţi morţi, nu altfel…

I-o trag ca la manual… Mort din prima. Patru pe listă.

Gata lupta. Victorie cu 15-9…

Primit un “ACE”, peste patru mii damage dat, 1.360 dmg blocat, assist vreo cinci sute, un rezultat fain, pot spune! Acesta a fost T-10… Unii îl consideră chiar mai bun decât IS-7, dar… tancurile sunt bune în mâna unor jucători buni! Un tanc bun în mâna unui jucător slab devine un tanc slab! Cam asta e filosofia tancurilor “bune” în WoT!

Vă doresc tuturor numai victorii în WoT şi “ACE” cât mai des! La mine, acesta e primul obţinut la tier mare.

S-auzim de bine, pe curând!

Cornel_ROU

Replayul acestei lupte în linkul demai jos:

http://wotreplays.com/site/3580477#lakeville-cornel_rou-t-10

 

2017-05-13