Home | Stiri tancuri | TANC MEDIU T-34

TANC MEDIU T-34

T-34 a fost un tanc de mărime medie fabricat în Uniunea Sovietică din 1940 până în 1958. Prima dată a fost produs la uzina KhPZ din Harkov, R. S. S. Ucraineană. A fost principalul tanc de luptă al Armatei Roșii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
A rămas în istorie ca fiind al doilea tanc ca producție din istorie, după succesorul său din seria T-54/55. A fost exportat masiv, aflându-se încă în inventarul multor armate din lume.T-34 a fost dezvoltat din seria de tancuri rapide BT și trebuia să le înlocuiască pe acestea și pe tancul ușor T-26 pe câmpul de luptă. Când a fost introdus prima dată în inventarul armatei, era cel mai echilibrat tanc din punct de vedere al armamentului, mobilității, blindajului și fiabilității. Cu toate acestea, eficacitatea sa în primele lupte era redusă din cauza numărului relativ mic de tancuri disponibile, ergonomiei, lipsei acute de echipament radio și tacticii greșite. Turela fusese proiectată pentru 2 persoane, iar comandantul tancului se ocupa și de armament. Echipajul este format din 4 militari: 1 comandant, 1 ochitor, 1 încărcător şi 1 şofer/mecanic, toţi cu înălţime medie de 1,68m.Designul și construcția tancului au suferit numeroase modificări în timpul războiului pentru a permite creșterea eficacității și a producției. La începutul anului 1944, modelul T-34/85 a fost introdus în dotarea trupelor de pe front. Având o turelă îmbunătățită (pentru 3 persoane) și un tun de calibrul 85 mm, T-34 a înlocuit multe dintre tancurile ușoare și grele, devenind principalul tanc de luptă al Armatei Roșii. Succesorul său, seria T-54/55, a fost fabricat până în 1981.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele române au capturat un număr mic de tancuri T-34, însă acestea nu au fost folosite decât pentru o scurtă perioadă din cauza lipsei pieselor de schimb. Majoritatea tancurilor capturate au fost trimise în România pentru teste și instrucție. Planurile Statului Major de a fabrica o copie a tancului în România nu s-au concretizat din cauza industriei autohtone embrionare. Toate tancurile de fabricație sovietică au fost confiscate de Armata Roșie după 23 august 1944.

În 1949, Armata Română a înlocuit tancurile Panzer IV și Panther din dotare cu tancuri T-34 fabricate în URSS, Polonia și Cehoslovacia. După anul 1961, tancurile T-34 au fost revitalizate și modernizate. Majoritatea piesele de schimb au început să fie fabricate în țară. În 1990, România avea în dotare 1060 de tancuri T-34. Acestea au fost retrase din uz în 1994.

 

2013-11-16