Home | Stiri tancuri | Jurnal de front | VK 30.01 D (VI, Mediu, Germania) – un sălbatic în “jungla” tancurilor

VK 30.01 D (VI, Mediu, Germania) – un sălbatic în “jungla” tancurilor

Revenim azi cu “Jurnalul de front” după o scurtă “vacanţă” forţată mai mult de chestiuni tehnice, dar şi de viaţa personală destul de plină în ultima perioadă. Cu toţii ştim cum e cu timpul pe care îl putem aloca jocului, nu? Şi totuşi, mai devreme sau mai târziu, ne vom găsi mereu timp pentru WoT, pentru încă o bătălie cu tancurile noastre dragi!

Astăzi vorbim despre mediul german de tier 6, VK 30.01 D. Este unul din tancurile care mie mi s-a potrivit foarte bine. Poate tocmai de aceea am şi reuşit sa obţin pe acest tanc primul Mark (Însemn de Excelenţă)! Extrem de manevrabil, tun bun, VK D-ul meu face deseori ravagii pe câmpul de luptă.

Are 770 HP şi o greutate de 33 tone. Blindajul nu este fabulos, doar 60-40-50 mm pe corp şi 80-45-45 la turelă, dar calitatea principală a VK-ului nu este rezistenţa la lovituri ci manevrabilitatea!

Prinde o viteză de 60 km/h, asemeni unui Light de tier 6. Rază vizuală de 382 m şi un radio de tier IX (FuG 12) cu “bătaie” de 741 m, practic acoperind toată harta. Manevrabilitatea este excelent dublată de superbul tun german de 75 mmm L/70, cu o precizie foarte bună, penetrare suficientă pentru tier 6 (150 mm) şi daune aparent mici/lovitură (135 dmg), dar încarcă la 3,62 secunde, fapt care îl duce la 2.235 dpm (daune pe minut) una din cele mai ridicate rate de foc de la tier 6! Practic, tragi de două-trei ori până îţi răspunde inamicul cu un foc!

Haideţi să vedem cu funcţionează această superbă “panteră” în condiţii de luptă! Intrăm într-o bătălie de tier 6, pe Siegfried Line, în apărare…

Cei care aţi mai urmărit bătălii de-ale mele pe această hartă ştiţi deja că de regulă, la început, mă poziţionez în aşteptare undeva la F8, în spatele undei grămezi de moloz. Acolo ştiu că apar mereu tancuri inamice care vor să intre în oraş, iar eu pot să le primesc cu foc, fiind şi protejat oarecum…

Locul îmi oferă o şansă bună de a lovi chiar de câteva ori până să fiu şi eu lovit. Îl recomand celor mai puţin aventuroşi!

Bine, nu recomand să dormiţi în timp ce aşteptaţi inamicul, aşa cum am făcut eu în primă fază, motiv pentru care un T67 mi-a trecut pe sub nas. Totuşi, până la urmă m-am trezit…

Apare un KV-1S… Îmi place sa trag în KV-uri! 🙂 În ăsta am tras imediat, dar nu i-am penetrat blindajul! Logic, abia mă trezise T67-le anterior! Încă eram la cafeaua de dimineaţă!

Ăla trece mai departe, apare altul! Un alt KV! Între timp, mă aşezasem mai comod în spaţiu, aşa că în ăsta nu doar că am tras, nu doar ca l-am nimerit, dar l-am şi penetrat: 122 dmg!

Dar tipu’ are simţu’ umorului. Mă loveşte şi el, tot cu 122 dmg! Apoi se retrage…

Tot mă holbez eu după KV şi nu vad cum un Luchs mi se plimbă prin faţă! Adică văd, dar cu asta rămân!

Un VK. H îmi apare de după colţ. Îl văd şi pe ăsta. Să trag în el? Să nu trag? Dacă trag, poate-l lovesc!

Trag: 138 dmg! Ador să trag într-un tanc greu din lateral! Nu mai contează ca e Heavy, îl penetrez ca-n brânză!

Trage şi el, dar loveşte molozul din faţa mea. Cum vă spuneam la început, poziţia asta mă avantajează! El are puţin spaţiu de ţintire deoarece tancul meu e ascuns după movilă. Eu îl am expus frumos, cu lateralul spre mine!

Apare şi un Churchill VII! Trage în mine şi-mi dă… 4 damage! Ce-i asta? 4 daune??? Cu ce puii mei a tras, cu praştia? Leichttraktor îmi dădea mai mult. În fine, n-o să-l reclam pentru că-mi convine… Eu îi dau 129 dmg deşi, după cum ştiţi, Churchill-ul vine întotdeauna cu super-blindaj frontal!

Apoi se retrage şi ăsta… Un alt avantaj al acestei poziţii! Inamicul dă să intre, îl loveşti şi se răzgândeşte, apoi se retrage. Devine mai “matur”, ca sa zic aşa…

VK. H-ul de adineaori e însă încăpăţânat! Revine expus spre mine şi îi dau o altă lecţie de maturizare forţată, 158 dmg!

După care mai vine o porţie de 151 dmg! Aşa cum v-am menţionat la început, Cu VK-ul meu tragi de două-trei ori până răspunde inamicul! Avantaj eu!

VK. H-ul dispare din peisaj, apare unu’ mai “şmecher”, un KV-2! Ăla cu tunu’ cât tancu’! Se uită la mine… Îs frumos? Îl salut cu o lovitură de 140 dmg…

Apoi cu una de 126… Bine-mi şade, să lovesc aşa, ca mitraliera, boom-boom! 🙂

Trage şi el în mine, 188 damage. Scap ieftin. Totuşi, ca să dea 188 a stat el să încaseze 266? Proastă “afacere”…

Aşa că îi mai dau una: 146, după care musafirul nostru e distrus de un coleg! Până aici n-am făcut mai nimic. Am stat, am aşteptat şi am tras în ce a apărut, dar uite-aşa am strâns peste o mie damage contribuind într-o măsura importantă, zic eu, la scorul care deja ne este favorabil, 7-4.

Buuuun… Mai apare unu’. Ăsta-i Hellcat! Trag în şenilă, o nimeresc, dar degeaba. Se retrage omu’… Măcar atât!

Scorul însă se echilibrase, e 7-6. Văd că în zona mea sunt ceva tancuri cu viaţă puţină, aşa ca mă gândesc să ies din găoace şi să profit de calităţile tancului meu ca să-i omor. De fapt, asta este strategia mea pe harta asta. La început stau unde aţi văzut, lovesc în tot ce pică (şi tot timpul “pică” ceva!) apoi, pe final de “meci” ies la bătaie deschisă, în funcţie de “necesităţi”.

Înaintez şi mă pregătesc să iau colţul spre un Churchill VII muribund…

Mă primeşte cu o lovitură directă, 143 dmg. Acum  urmez eu!

Mă duc spre el, fixez ţinta… Penetrarea e la limită! El 152 mm blindaj faţă, eu 150 mm penetrare medie! Dar ştiu că de aproape puterea de penetrare creşte, aşa că nu-mi fac griji! Trag…

Trag şi distrug! Cum spuneam mai demult, unui Churchill aşa-i stă bine, mort!

Fac o tură scurtă printre blocuri şi apar pe la spatele unui KV rămas şi ăsta la o lovitură distanţă de Paradis! Lângă el, însă, un Luchs!

Şi acum urmează partea care mi-a placut cel mai mult în lupta asta! Ignor Luchs-ul şi mă poziţionez să lovesc KV-ul. Ăsta micu îşi dă drumu’ imediat la salva lui de tun automat şi mă ciuruieşte bine! Eu trag, dar… proiectilul ricoşează din blindaj!

Este momentul în care îmi vine ideea salvatoare! Până mi se încarcă iar tunul mă duc în forţă spre Luchs. La câtă viaţă are, dacă-l lovesc îl omor, timp în care se încarcă tunul şi omor şi KV-ul! Hai sa văd, pot să omor doi deodată??? 🙂

Pornesc spre Luchs-ul neajutorat…

Îl lovesc şi îl omor…

După care trag şi omor KV-ul! Wooow! Doi dintr-una! Super-mega-senzaţional! :)) Pac-pac, cum ar zice Becali! Un fleac, i-am ciuruit…

Mai este Hellcat-ul aici… Mă gândesc să-l iau şi pe ăsta pe la spate. Văd ca e ocupat cu un coleg de-al meu cu Strv, aşa că nu-l deranjez imediat, fac un ocol scurt…

Bun,am apărut unde-am vrut.. Hellcat-ul e cu alta treabă, ocupat… Fixez bine ţinta pe el, targ din ţigară şi apoi din tun…

158 dmg în prima fază… Nu-i stres, nu-i grabă, mai trag un fum şi-un proiectil…

Pac-pac şi ăsta! 112 dmg şi deces din cauză că s-a terminat viaţa…

Au mai rămas două artilerii… Ştiţi cum e. Toată lumea începe să le caute şi care e mai norocos le omoară!

Zbor şi eu după ele, dar colegii mai nărăvaşi le omoară…

Lupta se termină cu o victorie frumoasă, 15-10…

Cam asta a fost povestea de astăzi… Frumos tanc, VK-ul ăsta! Adică, nu frumos la aspect, ci la ceea ce contează, la lupta cu inamicii! Trage bine, penetrează chiar şi frontalul lui Churchill, loveşte de două-trei ori până primeşte ceva înapoi, distruge şi prin coliziune, are cam tot ce-ţi poţi dori la un tanc mediu! Eu am cercetat de mult tancul care îi urmează, dar nu l-am vândut. Îl păstrez şi mai port când şi când câte-o luptă cu el, pentru că îmi ies performanţe bune! Şi până la urmă acesta e scopul, nu? Sa te simţi bine luptând într-un tanc care-ţi place!

Sunt convins că dacă îl veţi juca o să vă placă şi vouă! Îl iei de pe linia cu Panzer III/IV (tier 5) şi te duce către Leopardul de tier X!

Vă doresc tuturor succes în WoT şi faceţi ca mine… dacă pe “traseu” prindeţi tancuri care vă plac mult, păstraţi-le! Nu contează că sunt de tier mai mic! Nu vă amendează nimeni daca din când în când mai coborâţi din “corcoduşul” tierului zece ca să vedeţi cum mor muritorii de tier 5-6! 🙂

Numai bine, pe curând!

Cornel_ROU

Puteţi urmări replayul acestei lupte în linkulde mai jos:

http://wotreplays.com/site/3529645#siegfried_line-cornel_rou-vk_30_01_d

2017-04-25